Homepage, Παρουσιάσεις

3QUARTERS

Γιάννης & Γαρυφαλιά Πιτσάκη

Ποια είναι η ιστορία σας και η ιστορία του 3QUARTERS;

Πίσω από το 3QUARTERS είμαστε ο Γιάννης και η Γαρυφαλιά Πιτσάκη. Είμαστε αδέρφια, δουλέψαμε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη και έχουμε μάθει να ζούμε μια βιώσιμη καθημερινότητα. Αργή, απλή και κυκλική. Το 2015 βρεθήκαμε και οι δύο στην Αθήνα με στόχο να κάνουμε την καθημερινότητά μας μια βιώσιμη επιχείρηση. Σαν σχεδιαστές, θέλαμε να δουλέψουμε με ένα ασυνήθιστο υλικό και ταυτόχρονα να λύσουμε ένα τοπικό πρόβλημα της Αθήνας.

Αναλύσαμε διάφορα θέματα και αυτό που ξεχώρισε ήταν τα τεντόπανα. Έχουν τα χρώματα και το χαρακτήρα της Αθήνας, είναι παντού και δυστυχώς δεν έχουν καλή κατάληξη. Οι παλιές τέντες καταλήγουν στον κάδο σκουπιδιών, διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος διαχείρισής τους. Ωστόσο, στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε στην έκτασή του το πρόβλημα, ανακαλύψαμε ότι παρόμοια μοίρα έχουν και τα ρετάλια των τεντάδων. Μένουν σε αποθήκες για χρόνια και αν δεν γίνουν μια προσθήκη ή επισκευή, πετάγονται και αυτά. Πρόκειται για εκατοντάδες τόνους πολυεστερικών υφασμάτων, καινούριων, αχρησιμοποίητων που καταλήγουν κάθε χρόνο στην χωματερή.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το 3QUARTERS, ένα από τα πρώτα brand βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα. Καινοτομούμε δουλεύοντας εξαρχής σε ένα πλήρες κυκλικό μοντέλο παραγωγής. Ανακυκλώνουμε τα ρετάλια από τέντες σε πολυμορφικές, αδιάβροχες τσάντες και αξεσουάρ, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χρώματα και μοτίβα των μπαλκονιών της Αθήνας. Ακολουθούμε μια πολιτική μηδενικών απορριμμάτων κατά την παραγωγή, και διαχειριζόμαστε τον σχεδιασμό με τέτοιο τρόπο ώστε ο κύκλος ζωής κάθε προϊόντος να κλείνει πάλι σ’ εμάς.

Τώρα, πού βρίσκεται, πώς είναι το παρόν για το brand;

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας, επανερχόμαστε σε πλήρως δημιουργικούς ρυθμούς. Είμαστε πλέον επτά χρονών, μάθαμε να μιλάμε, να περπατάμε και τώρα είναι η ώρα να τρέξουμε. Έχουμε παρουσία σε πολλές χώρες με πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, και πλέον είμαστε ένα brand που το κοινό ακόμη και στην Ελλάδα αναγνωρίζει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση του κόσμου και το ότι έχουμε καταφέρει να βάλουμε την κυκλικότητα στο τραπέζι.

Αυτή τη στιγμή δίνουμε έμφαση σε δύο τομείς. Πρώτα από όλα να αυξήσουμε την παρουσία μας στην αγορά, ώστε να σώζουμε περισσότερα υφάσματα και να έχουμε τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε. Ύστερα, δουλεύουμε πάνω στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος κυκλικότητας που θα μπoρεί να διδαχθεί και να εφαρμοστεί σε κάθε κοινότητα και τύπο υφάσματος. Σκοπός μας δεν είναι απλά να φτιάχνουμε τσάντες αλλά να φέρουμε μια γνήσια και μακρόπνοη αλλαγή στον τρόπο που η πόλη δουλεύει, ντύνεται, χτίζεται.

Όσο πιο πολύ δουλεύουμε με αστικά απορρίμματα, τόσο πιο μεγάλο φαίνεται το πρόβλημα. Πέρα από τα τεντόπανα, ο όγκος των υφασμάτων που χάνονται κάθε χρόνο είναι τεράστιος. Συνήθως σκεφτόμαστε τα ρούχα όταν μιλάμε για αυτό το θέμα, αλλά μια πόλη σαν την Αθήνα έχει ένα τεράστιο εύρος υφασμάτων που χάνονται από προσώπου γης. Τα ρετάλια των τεντών είναι μια κατηγορία που φέραμε στο προσκήνιο, αλλά υπάρχουν υφάσματα από τα ξενοδοχεία, διαφημιστικά πανό, ταπετσαρίες από οχήματα και άλλα μέσα μεταφοράς, είναι πάρα πολλά.

Αυτά τα “σκουπίδια” τα ονομάζουμε “Αόρατα Υφάσματα”, γιατί κανείς δεν καταγράφει την ποσότητά τους, ούτε τί γίνεται με αυτά. Η διαχείρισή τους είναι το επόμενό μας βήμα, και μια πλήρως κυκλική Αθήνα το όραμά μας.

Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά σας για το μέλλον;

Νέα μοντέλα και σχέδια, νέες αγορές, νέες ιδέες, συνεχώς προκαλούμε τον εαυτό μας να εξελίσσεται. Μας ενδιαφέρει ωστόσο να προκαλούμε και το περιβάλλον μας να εξελίσσεται. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα γίνεται επιτέλους όλα και πιο συχνά και σοβαρά, οπότε βρίσκουμε πιο εύκολα συνομιλητές και συνεργάτες. Σε αυτό τον τομέα, ήδη χτίζουμε ένα δίκτυο συνεργασιών με μεγάλους οργανισμούς που μπορούν να φέρουν την επανάχρηση υφασμάτων στο προσκήνιο. Θέλουμε να κάνουμε τα “Αόρατα Υφάσματα” την πρώτη επιλογή σαν υλικά κατασκευής, και να δείξουμε ότι οι παρθένες πρώτες ύλες δεν είναι μονόδρομος.

Είναι πολύ σημαντικό για το 3QUARTERS να εμπνεύσουμε τόσο τους οργανισμούς αυτούς, όσο και το κοινό, να είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των απορριφθέντων υφασμάτων. Μπορούμε να παράγουμε premium προϊόντα, χωρίς να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους, λύνοντας ταυτοχρόνως ένα σοβαρό ζήτημα όγκου απορριμμάτων, συνεργαζόμενοι ο ένας με τον άλλο.

Όσον αφορά τα όνειρά μας, είναι απλά. Πιστεύουμε ότι στη δεκαετία που ζούμε, έχουμε την τεχνολογία, τη δικτύωση και τους τρόπους για να φτιάξουμε ένα πλήρως κυκλικό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό που λείπει είναι να γίνει η κυκλικότητα η κεντρική φιλοσοφία πάνω στην οποία χτίζουμε το μέλλον. Τα προβλήματα παραμένουν αλλά φαίνεται να υπάρχει διάθεση για αλλαγή, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Από τη μεριά μας, έχουμε σαν στόχο να βοηθήσουμε να γίνει η Αθήνα η πρώτη πόλη με πλήρως κυκλική επεξεργασία των υφασμάτων της.

στοιχεία επικοινωνίας 

3QUARTERS e-shop: www.3quarters.design
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 19, 10554, Αθήνα
Τηλ: 2111 83231

email: [email protected]
instagram: @3quarters.design
facebook: @3quarters.design

φωτογράφιση

3QUARTERS
Πορτρέτα Γαρυφαλιάς & Γιάννη: Άγγελος Γιωτόπουλος @sunnylens
Φωτογραφίες showroom: Μπάμπης Λουϊζίδης @babislouizidis

Share...