Homepage, Παρουσιάσεις

Elisavet Kapogianni

Ελισάβετ Καπογιάννη

Περίγραψέ μας την ιστορία σου και την ιστορία του brand.

Σε πολύ μικρή ηλικία απολάμβανα να φτιάχνω αντικείμενα από οποιοδήποτε υλικό είχα στη διάθεσή μου. Κάποια στιγμή ανακάλυψα το ύφασμα και έμαθα πώς να φτιάχνω κάτι που να μοιάζει με ρούχο. Με γοήτευε η διαδικασία με την οποία το ύφασμα μπορούσε να μεταμορφωθεί από σχεδόν μονοδιάστατο υλικό σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο και οι ατελείωτες μορφές που μπορεί να πάρει. Η περιέργεια σε αυτή τη διαδικασία με ακολούθησε μέχρι τα τέλη της εφηβείας μου, όταν αποφάσισα να σπουδάσω σχέδιο μόδας. Τελειώνοντας το λύκειο, ετοίμασα τις βαλίτσες μου και βρέθηκα στην Αγγλία για να εξερευνήσω τις περιέργειές μου.

Σπούδασα 4 χρόνια, σχέδιο μόδας στο τμήμα του Art & Design του Πανεπιστημίου του Derby και το 2002 παρουσίασα την πρώτη μου συλλογή με τίτλο Urban Pods στην εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο. Παράλληλα εργάστηκα ως σχεδιάστρια στο brand Vexed Generation στο Λονδίνο. Η ακμάζουσα dance μουσική σκηνή των late 90’s της Αγγλίας, τα διάφορα στυλ και πολιτιστικές ταυτότητες, μου άνοιξαν ένα παράθυρο σε ποικίλες πτυχές της μόδας, διαμόρφωσαν την αισθητική μου ως δημιουργό. Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, επέστρεψα στην Ελλάδα για να συνεχίσω τις σχεδιαστικές μου αναζητήσεις. Εργάστηκα ως σχεδιάστρια ρούχων για σχεδόν 7 χρόνια στο brand Attrattivo στην Αθήνα, παράλληλα σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μια σειρά μοναδικών φωτιστικών για τα μαγαζιά τους.

Το 2010 αναζήτησα να επανεξετάσω τις δικές μου εξερευνήσεις και ιδέες με τους δικούς μου όρους. Παραβλέποντας τα σημάδια της χιονοστιβάδας κρίσης που ερχόταν αποφάσισα να ακολουθήσω την προσωπική μου πορεία και ίδρυσα το brand Elisavet Kapogiannni, εστιάζοντας στον σχεδιασμό γυναικείων ρούχων. Ξεκίνησα το brand μου φιλοδοξώντας να γίνει ένας ορισμός/προορισμός για την έξυπνη, εκλεπτυσμένη, σύγχρονη γυναίκα που επιβιώνει στη χαοτική ζωή της πόλης, που αψηφά τα καπρίτσια της μόδας (trends) και αναζητεί μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού της, μέσα από την προσωπική της ενδυματολογική εξερεύνηση.

Από τότε έως τώρα προσεγγίζω το ρούχο ως μια οργανική κατασκευή, αναζητώντας μια αρμονία μεταξύ αισθητικής, λειτουργικότητας και βιωσιμότητας. Τα ρούχα συνδυάζουν την κλασική ραφή με υψηλής ποιότητας υφάσματα, που χαρακτηρίζουν την διαχρονικότητά τους. Εστιάζει σε λειτουργικές αλλά και διακοσμητικές λεπτομέρειες, είτε από χρώμα, είτε από ανακυκλωμένο δέρμα, οι οποίες είναι σήμα κατατεθέν του brand, που ολοκληρώνουν την σύγχρονη αστική αισθητική του.

Οι σιλουέτες των συλλογών μου πια, με το κιμονό να είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα, είναι εστιασμένες σε πολυμορφικά outerwear και συνοδευτικά κομμάτια σε ελεύθερες φόρμες που μεταξύ τους δημιουργούν σύνολα με δομημένο layering. Μ’αρέσει να παίζω με τα τις δυνατότητες της εφαρμογής ενός ρούχου, θολώνοντας τα όρια της εφαρμογής/μεγέθους του πάνω στο σώμα. Οι συλλογές αποτελούνται κυρίως από χαλαρές all year around σιλουέτες και one size σχεδόν ανδρόγυνα ρούχα, με ζώνες/αξεσουάρ που αλλάζουν την εφαρμογή τους για να τονίσουν τη θηλυκότητα χωρίς να είναι προκλητικές. Περιλαμβάνει επίσης πολυμορφικά κομμάτια, στη λογική του “Do more with less”, που φοριούνται με περισσότερους από έναν τρόπους, δημιουργώντας πολλαπλά ευέλικτα αιχμηρά looks. Με σημείο αναφοράς το slow fashion, κάθε φορά δημιουργώ μια συλλογή ρούχων σαν μια συλλογή τέχνης: είναι περιορισμένης έκδοσης, με εννοιολογική αιχμή και φτιαγμένη για να διαρκέσει.

Άνοιξα το πρώτο μου ατελιέ στην οδό Μαυροματταίων στο κέντρο της Αθήνας. Στον ίδιο χώρο είχε και ο Βασίλης, ο σύζυγός μου, και το δικό του ατελιέ ζωγραφικής και video art, οπότε ήταν ταυτόχρονα και μια αστείρευτη πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης. Σύντομα γεννήθηκε η ανάγκη επέκτασης και αλλαγής του τρόπου που δουλεύω. Μετά από ταξίδια στο Βερολίνο, όπου έβλεπα συναδέλφους να συστεγάζουν τα ατελιέ τους με χώρους δικής τους πώλησης, αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ αυτό το Βερολινέζικο “μοντέλο”. Μετακόμισα το ατελιέ μου στου Ψυρρή και το συνδύασα με το πρώτο μου μαγαζί.

Μετά από λίγα χρόνια υπήρξε μια πολύ σημαντική στιγμή στην προσωπική μου ζωή που έγινε επίσης καθοριστική στιγμή στη δουλειά μου. Το 2015 έγινα μαμά. Αποφάσισα ότι ο παραπάνω κύκλος είχε κλείσει και η εστίαση που είχα στις δημιουργικές μου εξερευνήσεις μετατοπίστηκε στην κόρη μου. Παράλληλα όμως, αφιέρωσα χρόνο για να ξανασκεφτώ πολλές πτυχές της δουλειάς μου. Είχα την πολυτέλεια του χρόνου να επανεξετάσω τις αξίες της ζωής και της δουλειάς μου, να θέσω νέους στόχους, να ανανεωθώ σχεδιαστικά και να οργανώσω τα επόμενα βήματα.

Το 2017 ενεργοποίησα πάλι το ατελιέ μου σε καινούριο χώρο στου Ψυρρή και ταυτόχρονα άνοιξα το e-shop μου. Στον ίδιο χώρο ειχε ο σύζυγός μου το δικό του ατελιέ και παράλληλα με μόδα και τέχνη αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί πάνω σε μια σειρά απο video animation, μέσα από την οποία μπορούμε να μιλήσουμε δημιουργικά και με χιούμορ για τις αξίες του brand. Η αγάπη μου για τον σχεδιασμό – αυτή τη φορά αναδυόμενη στην κινούμενη εικόνα – κατέληξε στο να ιδρύσουμε το vpkmotion. Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε και μέσα στο lockdown, κάτι που αρχίσαμε σαν project αποκλειστικά για την επικοινωνία του brand μου, εξελίχθηκε σε κάτι άλλο. Μέχρι και σήμερα καταφέραμε μέσα από το vpkmotion. να κάνουμε μια σειρά από animations για 16 διαφορετικά brands σε 6 διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.

Πώς είναι το παρόν για το brand?

Το brand μου, αφιερωμένο απο την απαρχή του στην «αργή» μόδα, συνεχίζει να λειτουργεί με project based φιλοσοφία, με τη δημιουργία capsule collections, αντί για εποχιακές παραγωγές μεγάλης κλίμακας, μέσω της αβίαστης σχεδιαστικής προόδου και της σταθερής ανάπτυξης επώνυμων κομματιών, που τα περισσότερα μπορούν να βρεθούν όλο το χρόνο στο e- shop μου.

Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά σου για το μέλλον;

Απώτερος στόχος είναι κάποια στιγμή να απλώσω την αγάπη μου για το design πέρα από το ρούχο, όπως στον σχεδιασμό επίπλων και κινούμενης εικόνας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εστιάζοντας σε αυτό που με κάνει να σηκώνομαι από το κρεβάτι κάθε πρωί: να προσφέρω ομορφιά και αξία μέσω του σχεδιασμού, με συμμάχους την κόρη μου και τον σύζυγό μου.

στοιχεία επικοινωνίας

Η ιστοσελίδα του brand: www.elisavetkapogianni.com
Επικοινωνία: [email protected] – 6938138453
Instagram: @elisavetkapogianni @vpkmotion

φωτογράφιση

Photos: Tassos Vrettos  @tassosvrettos
Make up: Maria Vogiatzi  @vogiatzimariaa
Art direction: Vasilis Karouk @vpkarouk
Post production: @vpkmotion

Share...